Indhold Hjem
M-nordfra Mysteriet
Løsningen
Afsnit 01

Fredag 10-11-2017

Løsningen

OBS! Klik her for at læse forordet før du læser nedenstående. OBS!

En sandsynlig løsning i en roman er, at Oscar og 3 andre i det danske forsvar havde snablen lidt for langt nede i de ustyrlig mange penge, som var til rådighed.
Da Oscar blev gift med Marie i 1953 eller i årene derefter, så kom dette forhold Marie for øre.

Senere i august 1967 er Marie Lock-Hansen så bekymret for sin mands liv og levned. Hvis han dør, så arver hun jo, men hun kan ikke sidde i uskiftet bo, for Oscar Lock-Hansen har to børn, som ikke er hendes.
Så hendes økonomiske situation ved Oscars eventuelle død vil ikke være så lukrativ, som den ellers havde været. Hendes situation ville i hvert fald være lidt usikker. Marie havde ikke noget arbejde og hun havde ingen uddannelse.

Flere advokater har i årenes løb omtalt og argumenteret for det komplet vanvittige i den ægtepagt og det testamente, som var blevet underskrevet op til drabet på Marie Lock-Hansen. Parret havde da været gift i godt 13 år.
Med al tillid til advokaternes bedømmelse af særheden ved ægtepagten, så antages det her i "løsningen" at Marie havde brugt sin viden om efterkrigstiden til at fremtvinge omtalte dokumenter, som begunstigede hende frem for Oscars børn.
Det var ikke mindst besynderligt, at Oscars datter, som var vokset op hos parret Lock-Hansen, ikke skulle tilgodeses, bortses fra sin tvangsarv, før efter at Marie var død.

De tre øvrige, som i teorien havde haft snablen lidt for langt nede i Nato-milliarderne, fik nys om forholdet, idet Oscar samtidig viste tegn på mishag, men i øvrigt da ikke drømte om at Marie skulle dø for det.

På morddagen ankom to ens klædte personer til gerningsstedet. De var to personer for at forvirre vidner. Politiets tidsskema udelukker at det var en enkelt person, på trods af, at megen litteratur antyder, at det var en enkelt person i en grøn Morris Mascot.
De to militærfolk ankom i en grøn Morris Mascot, den ene, morderen, blev sat af ved Flåderadio Frederikshøj klokken 10:46. Den anden kørte videre og parkerede lidt før plejehjemmet på Hestehavevej.
Efter parkering af bilen spadserer han tilbage mod Flåderadio Frederikshøj til han er omkring ved indgangen til villaen. Der er 115 meter og ved hurtig gang tager det 75 sekunder. han går langsomt, så lad os sige at det tager et par minutter.
Han hører straks efter skuddene, og han begynder. som planlagt, lidt efter at gå tilbage mod den grønne Morris Mascot. Det er ham Lissi senere overhaler på vej efter hjælp.

Morderen ringer på klokken 10:48. Han ønsker at komme ind på kontoret for at dæmpe lyden af skud. Han fremfører et ærinde, hvilket mislykkes, men han beder så om at låne telefonen. Telefonen står i kontoret, men Marie kan ikke afslå et sådant ønske, selv om der meget rodet på kontoret.

Klokken 10:51 træder morderen ud af husets fordør og nærmest direkte ind i skoven, der er kun to tre meter. Hans flugtvej i skoven er "over stok og sten" men nemt fremkommelig, selv om der ikke er nogen sti til at begynde med.

Den tredje mand i komplottet, som er klædt identisk med de to andre, eventuelt med et falsk skæg eller paryk, står på en bus i Højbjerg, igen for at forvirre vidner.

Manden med den grønne Morris Mascot trækker tiden lidt ud inden han kører fra gerningsstedet. Han går et kort stykke hen ad "Hestehalen". Han bliver set af en slagter og en kørelærer da han går mod bilen klokken 10:59.

Lissi fik alarmeret politiet klokken 10:55, så det var i sidste øjeblik at den grønne Mascot kom væk fra stedet klokken 11:00. Morderen skulle have tid til at flygte gennem skoven. Den grønne Mascot samlede morderen op på et aftalt sted i nærheden, hvorefter de forsvandt sporløst.

Dette er den mest sandsynlige løsning på den 50-årige mordgåde: Højbjergmordet.

Løsningen stemmer med alle kendte fakta:

1. Oscar vidste hvem der dræbte Marie
Bente Engedal, gift med en kollega til Oscar, får syv år efter mordet Oscar til at afsløre, at han ved hvem morderen er, men at han aldrig, aldrig mere vil tale om det. Det fortæller hun tillidsvækkende og troværdigt i 2012, 45 år efter mordet.

2. Sløjfning af Maries gravsted
Maries gravsted blev sløjfet efter kun 10 år. Efter sigende uden at hendes familie blev orienteret.

3. Irma Rasmussen kendte ikke morderen
og Irma arbejdede hos Marie to gange om ugen og hjalp med at servere for gæster. "Aldrig i livet" havde hun set ham.

4. Irma fortalte om samtalen på kontoret
bl.a. at Marie skreg "Nej, nej", skreg hun. Og så skreg hun.
Det var to minutter efter at de var kommet ind på kontoret. Det var kort efter at de var kommet ind på kontoret. Det var ikke fem minutter. Det sagde hun på et lydbånd til politiet.
(Når Marie skreg, så måtte hun jo i forvejen have været klar over, at der var noget at skrige for, selv om hun så pistolen. )

5. Morderen valgte at afsløre sin stemme, dialekt og nationale sprog for Irma
"Nu skal De bare ligge helt roligt".
(Det ville være ideelt til at vildlede politiet, hvis han f.eks. normalt talte tysk og havde et vesttysk pas).

6. Oscar valgte at blive boende i et stort hus med kælder, op til en skov og op til den mørke vinter
selv om der var en morder løs. (Han vidste, at han var sikker.)

7. Oscar var i færd med at forære Marie villaen som særeje
Det offentlige vurdering på villaen hestehavevej i 1967 var 270.000,- kr.
Gælden i ejendommen var i 1967 105.000,-
En ejendomsmæglervurdering var på 500-550.000,- stadig i 1967.
Den reelle friværdi var altså ca. 400.000,-.

8. Tidsskemaet omkring drabet
Lissie passerede en mand på Oddervej på sin vej til at alarmere politiet, som skete kl. 10:55.
En mand blev set af en slagter og en kørelærer ca. 5 minutter senere på vej mod den grønne Morris Mascot.
Disse to observationer kan ikke dreje sig om samme mand.

9. Ved Oscars eventuelle død SKULLE der skiftes, for Oscar havde to børn, som ikke var Maries.
Papirerne gjorde, at hovedformuen skulle gå til i første omgang hustruen Marie, samt på længere sigt det ene barn datteren Lisbeth, som han havde delt sit liv med.

10. I en længere periode 1967 havde Forsvaret forgæves forsøgt at få lavet hegnsarbejde ved Flåderadio Frederikshøj hos Aarhus Trådvarefabrik.
(Flugten KUNNE have gået via Flåderadio Frederikshøj og en bil, som holdt der.)

Hvis nogen er i besiddelse af fakta som er i konflikt med den anførte løsning, da venligst skriv til undertegnede på f-boegelund@hotmail.com