01 Hvorfor lukkede Marie den tilsyneladende ukendte mand ind?
Først publiceret 09-01-2017
02 Advokat HSH som mulig - men af politiet totalt frikendt som gerningsmand!
Først publiceret 09-01-2017
03 Oscar og Marie selv
Først publiceret 09-01-2017
04 Artikel fra Jyllandsposten - og nederst en kommentar til artiklen...
Først publiceret 09-01-2017
05 Oscar, Vera, Steen, Harry Vinskov og Margith Vinskov
Først publiceret 09-01-2017
06 Diverse betragtninger
Først publiceret 09-01-2017
07 Motiv: Kærlighed og skillinger - eller mangel på samme...
Først publiceret 09-01-2017
08 Advokat HSH som en mulig - men af politiet totalt frikendt som gerningsmand!
Først publiceret 09-01-2017
09 B
Først publiceret 09-01-2017
10 HS
Først publiceret 09-01-2017
11 Marie og den kolde krig i Aarhus...
Først publiceret 09-01-2017
12 Skæg og blå briller...
Først publiceret 09-01-2017
Forrige Næste Indhold Hjem
M-nordfra Mysteriet
Breve fra læserne
Afsnit 13

Havde gerningsmanden mon tilknytning til SOK eller en fremmed magt? - eller var motivet til drabet ægteskabelige problemer?

Det vil vel ikke være utænkeligt, at naboen SOK blev overvåget af udenlandske eller danske "spioner"? - og at de måske følte sig overvåget/kompromitteret af Marie. Måske det var motivet til, at hun skulle ryddes af vejen.
Måske der var såkaldte døde postkasser i skoven, hvor der blev udvekslet info.
Så kan man jo så trods alt spørge sig selv, om det var en person med tilknytning til SOK der gjorde det, altså en forræder. Efter mordet forsvandt gerningsmanden jo tilsyneladende sporløst fra området. Måske i bil, måske til fods, måske gennem et hul i hegnet... ind til SOK.
Det kan selvfølgelig også være en SOK ansat, som det er rablet totalt for. En der så spioner alle vegne.
For at dække over det i En Højere Sags Tjeneste - uanset om morderen var en fra SOK, en dansk civil person, eller en udlænding - ja - så blev det igen og igen beskrevet som mordet uden motiv, måske derfor Nibe udtalte: En ganske almindelig husmor der blev myrdet en hel tilfældig fredag.

Som ung kriminalbetjent i 1967 fik Nibe jo heller ikke alt at vide. Det samme gjaldt nok også Iversen - hvis altså der er noget om ovenstående. Men omvendt - selv om en Iversen måske nok havde sin mistanker, uanset om motivet var det ene eller det andet - så var han en tro tjener overfor systemet - og havde næppe modet til at tage et opgør med f.eks. politimesteren.

**********
Studerende fra Teknikum rejste åbenbart på den tid på studieture til det gamle Øst Europa. Det ville jo være noget af et scoop for et østeuropæisk land, hvis de kunne få en kapacitet som Oscar Lock-Hansen på krogen?. Vil hans viden om beton ikke være guld værd for dem? - eller er jeg galt på den?.
Eller handler det mere om at fiske efter politiske holdninger i første omgang - med bagtanke på det følgende: Som sidegevinst at få gavn af vedkommendes faglige viden? - virke imponeret og beundrende. Før man får set sig om, sidder man i saksen.

Var det ved at stramme til omkring Oscar i sensommeren 1967? Måske han havde fået at vide af venligsindede... fra systemet, at det nok var bedst, at han kom ud af det, måske han endda var dobbeltagent, og nu havde man besluttet sig for at skride til anholdelser og udvisninger.

Af frygt for hvad der kunne ske fra modparten (Øst) - fik han derfor oprettet et testamente og en ægtepagt.

Det harmonerer bare ikke rigtig med, at det var Marie de myrdede. Så det må være hende, de var bange for, hvis det da ikke var for at straffe Oscar, fordi han havde snydt dem.
Har man en person i saksen, kan man vel true med hvad som helst: Hvis du ikke lystrer, dræber vi din kone. Tvivl ikke på det.

Oscar og Marie rejste jo meget rundt i både indland og udland. De havde også en del selskabelighed. Marie blev forsynet med dyrt tøj og dyre smykker. Det koster jo alt sammen.
Hvad mon Oscar tjente som lektor på Teknikum? - Han underviste også rundt omkring i landet, han var sensor mv. - og hvad var hans pris for at forlade ingeniørfirmaet?

Var han trods alt kommet i økonomisk uføre og dermed et nemt offer?

Er der noget om spionteorien - så har politimanden måske alligevel ret:
Poul Blak fortæller I Den Usandsynlige Morder, at en politimand sagde: Aage Haxell fortalte mig, at i princippet var Højbjerg-mordet opklaret. Jeg kan ikke gengive det ordret her så mange år efter, men det var betydningen af det, han sagde. Med i princippet mente han, at man ikke nødvendigvis havde navn og adresse på morderen, men at politiet eller højtstående personer indenfor politiet vidste, hvorfor Marie Lock-Hansen var blevet myrdet. Og man vidste også fra hvilken kant, drabsmanden kom, eller hvilke sympatier, drabsmanden havde. Han forklarede det således: Det havde noget med enten Østtyskland eller Østblokken at gøre.

Hvis der er noget om ovenstående, så har Oscar jo nok fået mundkurv på, men hvis der ikke er, så har Oscar og kredsen omkring Oscar godt nok både været heldige og dygtige, det må man da sige.

Det kan måske forklare, at der er observeret flere mænd i området i de kritiske minutter. - Til backup og forvirring. Med mindre de andre var danske efterretningsfolk, der tog benene på nakken, da de hørte skud og skrig.

Er det hvad der er sket, ja så er der jo ikke noget at sige til, at det ikke skal opklares.

Over for Maries familie har en ældre dame på Hestehavevej fortalt, at Marie og Oscar blev overvåget af venligsindede.

Alt er muligt, men af ovenstående teorier tror jeg mest på, at Marie blev skudt fordi en eller flere følte sig kompromitteret af hende.

****

Skal motivet til drabet findes i ægteskabelige problemer, testamentet og ægtepagten? - Det er nok den teori, som de fleste af dem som stadig beskæftiger sig med sagen hælder til. Hvor finder og hyrer man så som desperat ægtemand i datidens Danmark en lejemorder?
Oscar har jo i sin karriere som lærer og censor kendt et utal af unge mennesker. Kunne man måske forestille sig, at en af hans tidligere elever var blevet kriminel?
Hvis vedkommende boede i København passer det jo fint med, at han kunne have taget det tidlige morgentog - og være ankommet til Aarhus sidst på formiddagen. Det kan også forklare skygger i ansigtet som efter skægvækst - han havde nemlig ikke nået at barbere sig om morgenen. Kan også være med vilje - da han måske var mester udi forklædningens ædle kunst.

Ifølge Lissi Christensen virkede Marie trykket aftenen før den 10.11. - da de var samlet til et glas for at fejre et bog-projekt. Hvad mon trykkede hende? - Oscar derimod, virkede åbenbart i godt humør.
Er han indblandet i mordet på et eller andet plan, har han spillet godt, det må ha' været opslidende.


Forrige Næste
14 Oscar, Trolle, Iversen, Nibe, Brøndum og mange andre
Først publiceret 09-01-2017
15 Aftenen før
Først publiceret 09-01-2017
16 Er loven ikke lige for alle?
Først publiceret 09-01-2017
17 Nitten Røde Roser - en teori...
Først publiceret 09-01-2017
18 Det har haft sin pris...
Først publiceret 09-01-2017
19 En lille historie om dyrlægen...
Først publiceret 09-01-2017
20 Tanker omkring Harry Vinskov
Først publiceret 09-01-2017
21 Jyllandsposten antyder... Skovsted påstår...
Først publiceret 31-01-2017
22 To spørgsmål - to svar
Først publiceret 31-01-2017
23 Et ti sider langt læserbrev
Først publiceret 09-02-2017
24 Betragtninger omkring ægteskabet, testamentet og ægtepagten... - som direkte eller indirekte motiv til drabet...
Først publiceret 06-03-2017
25 Militærmanden
Først publiceret 03-04-2017
26 4 personers synsvinkler
Først publiceret 25-06-2017