01 Tidsskriftet "UNDER TIDEN"
Først publiceret 22-04-2021
Forrige Næste Indhold Hjem
M-nordfra Mysteriet
Forfatteres mareridt
Afsnit 02

Den usandsynlige morder

Bogen "Den usandsynlige morder" af forfatterne Lars Rørbæk og Jørgen Skovsted er virkelig en milepæl i sagen.
Det er egentlig her en større offentlighed får interesse for sagen om Højbjergmordet. Og den bør læses.

Der forelå dog allerede en udmærket bog af Allan Vendeldorf "Hvad gjorde Marie?", hvori ingen blev beskyldt for mordet. I bogen var et par vidtløftige forfatterantagelser fremstillet som fakta.
F.eks. at hunden Mads var blevet forgiftet i skoven.

Men bogen "Den usandsynlige morder" beskyldte faktisk en mand for mordet, anonymt kaldet Advokat B. De to forfattere havde fået fat i en opsummeringsrapport udarbejdet af Politiet.
Og SÅ kunne der endelig komme virkelige oplysninger frem til offentligheden.

I årenes løb har privatdetektiver grådigt kastet sig over ethvert navn, som er sluppet ud i forbindelse med efterforskningen efterforskningen, se f.eks. optrevling af Dyrlægen eller Folketingsmanden.
Så stakkels de mennesker, som i sin tid har været afhørt uden skyld.
Enhver kan blive bearbejdet og blive trevlet op i mangel på interessant stof. Og det fænomen startede vel med anklagen mod Advokat B. Og er så fortsat til forfatteren Peer Kaaes beskyldninger mod en Folketingsmand.
Men mere herom senere.

Lars Rørbæk og Jørgen Skovsted slap heldigt afsted ved at holde Advokat B anonym.
Dernæst dækkede forfatterne sig ind med en klamamse i retning af: "Det har på ingen måde været forfatternes hensigt eller ærinde at hænge nogen ud, hverken nulevende eller døde."
At det så i nyere tid er almindelig kendt, hvem der var Advokat B. ja det er bare ærgerligt for ham.

Injurier?
Hvordan er det, hvis man skriver at man ikke vil hænge nogen ud, men gør det alligevel?
Hvordan er det, hvis man holder mistænkte anonym, vel vidende at offentligheden hurtigt kan regne ud, hvem der menes?

Svar fra Lars Rørbæk 26-04-2021
Kære Flemming Bøgelund

Jeg er godt klar over, at flere er af den opfattelse, at B bliver hængt ud som gerningsmand i bogen 'Den usandsynlige morder'.

Det mener jeg nu ikke, der er tale om. Historien om B's rolle i efterforskningen bliver gennemgået i bogen, men han udpeges ikke som gerningsmand.

Når nogle har hævdet, at han alligevel bliver hængt ud, tror jeg måske, at baggrunden kan skyldes omtalen af bogen i tiden omkring dens udgivelse. Flere massemedier ville gerne gå et skridt videre, end der er belæg for ud fra bogens indhold.

Muligvis har nogle tilmed misforstået, hvad jeg sagt om B: For jeg mener ikke, det er rigtigt, når ledende politiefterforskere, forfattere m.fl. hævder, at B med 100% sikkerhed kan udelukkes i efterforskningen.
Dertil er alibiet for svagt og konfrontationen med øjenvidnerne for usikker. Men derfra og til at udpege ham som gerningsmand, er der langt. Der er jo ikke skyggen af bevis.

Det er desværre ofte et ulykkeligt vilkår i kølvandet på uopklarede drabssager, at mistænkte ikke altid kan renses. Det er der flere i denne sag, som har lidt under, heriblandt B. B er et af denne sags ofre og én blandt flere grunde til, hvorfor det trods alt stadigvæk er vigtigt at forsøge at opklare sagen.

Med venlig hilsen Lars Rørbæk


Forrige Næste
03 I skyggen af sandheden
Først publiceret 22-04-2021
04 Den sandsynlige morder
Først publiceret 22-04-2021
05 Maries Morder
Først publiceret 22-04-2021
06 Mysteriet om Marie
Først publiceret 22-04-2021
07 Fantommanden
Først publiceret 22-04-2021
08 MMM
Først publiceret 22-04-2021